Skip to main content

Part 2 | #ReviewSKB : Contest "Jom Review!"





Assalamualaikum n Annyeong !

Fiuuu, first of all, sebelum kita mulakan, Cik Ct terlebih dulu nak ucapkan...

Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak 1438 H



Haaa, uolls puasa tak? Kalau tak puasa, tak boleh raya ! Hahaha gursu² je...
Sebenarnya ada hal lain yang Ct nak sampaikan... Bersempena bulan puasa Ramadhan yang dah makin nak dekat ni jugaklah, Ct kena cepat-cepat kongsikan perkara ni kat uolls.. T_T (suka buat announcement last minute kat blog ! *that's so me!*)

Apa yang Cik Ct eager sangat nak bagi tahu adalah.........................................................


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


CONTEST #REVIEWSKB SEDANG BERJALAN !


APA TU
#REVIEWSKB
??


Hehehehe, curious tak ea agak-agak? Buat siapa yang dah follow Facebook page Ct atau FB group Ct mungkin dah tau (itu pun kalau korang alert la.. hehe)...

Tapi mungkin ada jugak yang belum tau, so tak kira la orang dah tau atau belum, Ct masih akan tetap bagitau... Sebab memang tugas Cik Ct nak bagitau melalui post entri kali ni ^^

So meyh kita share...

Bismillahirrahmaanirrahim...

Berkaitan CONTEST #REVIEWSKB

Contest ni sebenarnya dah agak lama berjalan/dimulakan. Dah sebulan juga (pada penghujung April 2017 yg lalu kalau tak silap Ct)... Tapi maafkan Cik Ct ya... Baru sempat update ! Hahaha~

#ReviewSKB ni diadakan bagi memeriahkan lagi ikatan dan mengeratkan lagi hubungan antara para pembeli naskhah Antologi Cerpen Setulus Kasih Buatmu (Antologi SKB) dengan penulis-penulis naskhah pink yang comel tu (Ahaksss. Sorry terpuji buku sendiri... Excited tak pernah habis ni sebab kaver buku tu comel berkaler pink n Ct suka sgt kaler pink! 😂😂😂)

Ehhh banyak sangat kan Ct melalut, okay let's go through SYARAT² PENYERTAAN... Tapi buat yang belum tau n nak tau apa tu Antologi SKB, refer SINI dulu ya ^^

SYARAT² PENYERTAAN CONTEST #REVIEWSKB :



Firstly, SNAP & REVIEW
.
Orait, yg ni mudah je.. Buat yg dah dapatkan n dah baca Antologi SKB, korang tinggal snap je gambar antologi tersebut then up dgn review u'olls tu

SYARAT REVIEW :
-Kena review kesemua 10 buah cerpen
ATAU
-MINIMUM reviu 3 buah cerpen

Secondly,, TAG PENULIS
-Yang ni, syaratnya kena tag FB/IG Minimum 3 orang penulis jugak yg korang kenal
-kalau korang up reviu di FB, sila tag FB penulis yg korang berkenan
(But WAJIB tag Cik Ct yup...^^ Hehe bukan gila kuasa, tapi nak kenal² tiap² peserta #reviewSKB)

Thirdly, HASHTAG : #reviewSKB WAJIB LETAK !
-Hashtag #reviewSKB ni wajib letak ya di penghujung review korang..
(Hehe tak kira la nak letak kat pangkal atau hujung reviu, yang penting #reviewSKB wajib ada ^_^)


Ok itu saje la Syarat² Penyertaan #reviewSKB.
Kalau nak contoh review(yang ditulis oleh salah seorang penulis), mungkin u'olls boleh refer SINI ^^

Sekian, itu aje untuk kali ni...

Next Ct akan update pula tiap penyertaan ^_^

Tto mannayo~ Annyeong !!^_^

Sampai berjumpa lagi~~~^_^
Wassalam :)

*UPDATE (08/06/2017) : 



CONTEST #reviewSKB DAH DITUTUP. PEMENANG AKAN DIUMUMKAN MALAM INI

Comments

Popular posts from this blog

[CERPEN : Special Hari Raya] Di Hujung Harapan Aidilfitri

P/S : masih terdapat kesalahan ejaan / perkataan yg masih belum sempat diedit. Harap maaf.
Selamat Membaca.
Kupinta mohon dan maaf atas segala kesilapan dan kekurangan cerpen ini.


DI HUJUNG HARAPAN AIDILFITRI
PAGI 1 Syawal. Setelah orang ramai pulang dari solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar. Laa ilaaha illallahu Allahu Akbar, Allahu Akbar walillahilhamd...
            Takbir raya berkumandang di siaran televisyen. Cukup sayu kedengaran bagi mereka yang menghayatinya sepenuh hati. Takbir yang menandakan rasa syukur atas kemenangan umat Islam setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan.
“Ayish nak salam atok.”
Anak kecil yang baru berusia tiga tahun setengah itu tersenyum ceria. Petah sungguh tutur bicaranya. Di dalam fikiran anak ini hanya tergambar keriangan suasana hari raya. Tiada langsung gambaran duka.
Lebih-lebih lagi apabila melihatkan segenap ruang di rumah kampung datuknya ini dipenuhi saudara-mara yang pulang beraya. Semakin sukalah dia dibuatnya.
Sung…

[CERPEN] Labiu, Mr. Taxi Driver Celupku~

“Zareen Imtiyaz Imani!!!”
            “Oiiii, mak nenek aku mau copot jantungku! Eiii aleyyy aleyyy, terperanjat eyyyy!!!”
            Novel di tanganku terlepas. Habis jatuh ke lantai novel yang baru kuhabis baca separuh itu. Sungguh!Aku terkejut sangat! Makhluk tuhan yang mana pulak jerit nama aku ni? Nak gugur jantung aku dengar jeritan bak halilintar membelah bumi ni.
“Astaghfirullahal ‘azim...” Mengucap panjang aku selepas ‘termelatah’ tadi. Aku menenangkan diri seketika. Kemudian dengan pantas aku menoleh ke belakang. Ingin melihat siapalah agaknya gerangan malaun yang buat aku hampir kena heart attack tadi ni.
Huh??? Huk aloh, minah ni yang bikin kecoh rupanya. Siot punya kawan. Aku pandang sekeliling pula. Segera aku tundukkan kepala bila tersedar akan sesuatu. Cover wehhh, cover kononnya ambil novel yang terjatuh kat bawah tadi. Hihihi. Mana tak malu woooo bila tengok beberapa orang kat meja sebelah dah tersengih macam kerang busuk tengok aku melatah macam mak nenek t…

[Cerpen Seram] Teman...

TEMAN... “Awak ambil barang saya, jadi biar saya temankan awak...”
MALAM itu bulan mengambang penuh. Almaklumlah, malam pertengahan bulan Islam. Tia tersenyum sendiri tatkala matanya menjamah panorama yang mengasyikkan itu. Dari celahan batu angin di tangga asrama itu, jelas di mata Tia menangkap cahaya bulan yang begitu indah. Subhaanallah! Maha Suci Allah yang indah dan sukakan keindahan hingga terciptanya suasana yang juga indah ini. “Tia? Baru balik? Daripada Pahang ke ni?” bertalu-talu soalan menyapa gegendang telinga Tia. Dia mencari wajah pemilik suara yang menegurnya itu. Oh, Mila rupanya. Lalu Tia mengangguk dan menghadiahkan senyuman buat temannya itu. Mila, rakan sekuliah merangkap jiran bilik sebelahnya di asrama kolej matrikulasi itu. “Untunglah jadi ketua aras, boleh pergi sana sini. Best betul dapat jalan jauh-jauh ikut kem kepimpinan...” sambung Mila lagi. Kedengaran nada cemburu di situ. “Tak best la Mila. Penat giler kot aku kena ragging tiga hari ni. Nasib baik Jumaat eso…