Skip to main content

[Review] Antologi Cerpen : BeautiFool

| Review Buku |

| Antologi Cerpen |



Assalamualaikum n hai~ ^_^

Korang dah tengok banner kat atas ni?

Pink2 gittew... Comeyyy ngatt kannn..^^

Okey... hari ni aku tak ada lah nak cakap banyak... Just nak review satu novel.. eh silap... maaf2, satu antologi cerpen baru yang diberi nama BEAUTIFOOL, keluaran  #bukuSO (boleh search hashtag ni kat instagram kalau u'olls nak tahu lebih lanjut tentang publisher ni) ^_^...



Bila kita bercakap tentang KECANTIKAN aka BEAUTY... 

Apa yang terbayang kat minda korang? Mesti yang indah2 saje kan...

Yang menjengah bayangan mestilah...

Kalau perempuan for sure yang cantik flawless gebu-gebas gitu... Potongan badan pulak... Fuhhh, mestilah menggiurkan.. Slim - melim gituuuu.. Awwww *rasa facepalm sedebik kat muka sambil bayangkan diri sendiri cakap gegediks gitu,, haha*

ok.. itu bayangan untuk perempuan...

lelaki cantik macam mana pulak? oppsss, lelaki kacak... yg nampak sedap je mata memandang... kalau handsome lagi macho tu memang ummpphhh rasa nak buat jatuh hati banyak kali je kan... silap2 bergolek hati tu tiap kali nampak si macho2 lalu depan mata.. lagi2 sekarang tgh hot dgn abam sado yg sasa2 tu kannn. kalau dapat tu, memang nak rembat buat bantal peluk satu...

hahaha... tapi buku ni bertentangan dengan semua tu yea... hehehe...  kenapa?

Jom... Kita belek gambar bawah ni kejap sebelum Ct cerita sepenuhnya tentang antologi n...  Sedikit sinopsis daripada Antologi Cerpen BeautiFool~ ^_^


Hahaha... bertepatan dengan tajuknya, BEAUTIFOOL.. Meh ct nak info sikit... Haha siapa alert, dia boleh agak...

BeautiFool ini adalah gabungan perkataan 'Beauti' (daripada beautiful yang bermaksud cantik) + 'Fool' (bermaksud... errr, ct panggil 'bebal' la ye kat sini)...the pun kat sini ada maksud yea... hahaha...
bila mata manusia dikaburi untuk menjadi cantik, apa sahaja cara dibuatnya,,, meskipun ianya nampak fool sangat...

Jadi...

BeautiFool ni menggabungkan kisah2 berkenaan manusia2 yang 'terlebih pandai' sehingga terserlah kebebalannya ......... dalam mereka berusaha menjadi cantik... usaha2 diorang lakukan tuuuu... Huhhuuu memang kategori geleng kepala ooohhh... Nampak fool nya...

Aik, apasal pulak sesuka hati Ct panggil dorang bebal kan? Orang berusaha nak cantik dipanggilnya bengap? Uisshhhh, kasaq statement Ct ni... Silap2 ada kena makan kaki satgi ni... Hahaha rileks2...

Meh kita baca lagi sedikit sedutan dari salah satu cerpen, yang ditulis oleh kak Alieya Shuhada kita ni...

Eh eh ayat Hazril tu... Naura buat apa dgn kapas tu ek? Letak kat mulut?

Hahhhhh... cuba bandingkan dan bayangkannnn... antara ayat Ct dengan ayat si Hazril panggil Naura tu si ketiak hangit, siapa lagi kejammm? *hahaha, sila bayangkan sendiri*
ayat drama betul aku ni kan...

Ya, bila kita menilai kecantikan pada 'appearance' (penampilan fizikal) semata-mata, bila ianya tak menepati kriteria yang kita panggil as CANTIK tu... Mulalah orang yang mulut takde insurans macam Hazril ni sesuka hati limfa dia je panggil si Naura ni si ketiak hangit la badan berbau la.... macam dia wangi sangat. huh! **tapi rasanya dia memang wangi n smart kut.. haha, nak tau Hazril hensem ke dak, kena baca sndiri buku ni..*

Amboi si Hazril ni, rasa macam nak ganyang2 jeeerrr kannn bila belek2 lagi ayat dia kat ataih tu... Huh, mentang2 si Naura tu agak berisi, duk sedap mulut dia je panggil Naura macam tuuuu! Grrr... Geram! bengang kut!

Ini baru Ct yang geram, so korang boleh bayangkan apa reaksi Naura tu bila dia bengang dengan kata2 bagaikan belati menusuk hati si Hazril tu? Macamlah dia hingin sangat nak jadi bini si Hazril tuh! Huh! *Hahaha sorry Ct terlebih emosi lagi*...

So, for sure lah kan si Naura ni nak cantik lagi nak kurus slim-mlim tu lepas sakit telinga sakit hati dek kata-kata tajam Hazril itu...  Korang tahu Naura buat apa?
TIba-tiba aje dia letak kapas tu letak kat mulut. sampai sorok2 alasan kat mak dia.. Huhuhu nak tahu dia buat apa?
Tak curious ke? Huk alohhh.... Takkan tak nak tahu Naura buat apa dengan kapas tu?? Hahaha. nak klu? ok ct bg sikit...
Kalau nak kurus, sure korang kena diet kan? Nak lagi cepat kena lah bersenam yang femes dipanggil eksesais tuuuu (exercise)...  
Tapi Naura ni malas... So, dia pilih cara nak diet cara mudah je... Dia tak nak eksesais! Eksesais tu penat, katanya... Huhuhuhu... Naura la Naura... Itu yang dia buat something dengan kapas tu... Dia diet guna kapas tu.. 

Percaya tak? Percaya tak? Hahaha, tapi itulah hakikatnya... Naura diet guna bebola kapas... Nak tahu dia buat guane (macam mana) dengan bebola kapas tu? Bagaimanakah sejenis kapas itu boleh membantu diet Naura dan apa kaitannya dengan foolishnya cara Naura ni berdiet?


Huahahahaha... Yang pasti boleh buat kita guling2 gelak baca... tak tipuuu... Lawak gilerrrr bila Ct tahu Naura buat apa dengan bebola kapasss tuuuu.. Hahahaha! Hampir Ct jatuh katil duk ketawa tengokkan 'pandainya' Naura ni, sampai senak perut tahankan gelak...

Haaaa, curious tak? Curious tak?? Sorry lah tak dapat bagi klu lagi... tak aci la kan kalau bagitahu sekarang ni...

Kalau korang betullll nak tahu...

Jangan lupa dapatkan Antologi Beautifool daripada salah seorang penulisnya, Kak Alieya Shuhada kita ni.... 

Macam mana? Berapa harga buku ni? Mahal ke? Hurmmmm, kalau korang boleh topap sampai RM30-RM50 sebulan, takkanlah antologi yang ada 20 buah cerpen yang tak sampai beratus ringgit ni tak boleh beli kan?

Begini cara-caranya... 

Kalau korang nak beli direct dari Kak Alieya ni, korang bolehlah hubungi kakak penulis kita ni di :

Instagram : @alieya_shuhada

Berikut adalah ringkasan harga dan cara nak booking buku ni direct dari sis Alieya Shuhada^^...

dah bank in, cepat2 info sis ni yea kalau uolls beli direct dari dia... pastikan info sis ni dulu sebelum melakukan PEMBAYARAN

YUP...

Antologi ni ... bila dah masuk postage, harganya :

RM27 bagi pengeposan di sekitar Semenanjung Malaysia
dan
RM30 sahaja bagi pengeposan ke Sabah dan Sarawak :)



20 orang penulis.
20 buah cerita.
20 ragam.
20 kebodohan.

Semuanya boleh didapatkan dalam antologi cerpen ini.

Tak rugi beli antologi ni... Sambil kita gelak baca kisah2 lucu dek kesengalan watak dan perwatakan dalam cerpen2 ni... Kita dapat jugak ambil iktibar... Kecantikan rupa paras bukanlah tiket untuk kita merendahkan orang lain... Biar rupa tak cantik tapi jangan buruk ahklak... Heu heu heu... Ok, sekian...

Ini sahaja review Ct tentang buku pada kali ini... Hehehe, punyalah lama nak siapkan sebab kejap ok kejap ko lepas baik demam ni... Alhamdulillah... Korang ingat yea, jaga kesihatan dan diri masa jerebu ni...^^^ Jangan lupa pakai mask sebelum keluar dari rumah kalau bacaan IPU kat tempat korang tu di paras bahaya...

Sekiannnn... Tata.. kbai.

****************************************************


Psstttt...

Jom jengah sikit siapa Kak Alieya Shuhada ni kat IG dia...

klik gambar




Comments

Popular posts from this blog

[CERPEN : Special Hari Raya] Di Hujung Harapan Aidilfitri

P/S : masih terdapat kesalahan ejaan / perkataan yg masih belum sempat diedit. Harap maaf.
Selamat Membaca.
Kupinta mohon dan maaf atas segala kesilapan dan kekurangan cerpen ini.


DI HUJUNG HARAPAN AIDILFITRI
PAGI 1 Syawal. Setelah orang ramai pulang dari solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar. Laa ilaaha illallahu Allahu Akbar, Allahu Akbar walillahilhamd...
            Takbir raya berkumandang di siaran televisyen. Cukup sayu kedengaran bagi mereka yang menghayatinya sepenuh hati. Takbir yang menandakan rasa syukur atas kemenangan umat Islam setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan.
“Ayish nak salam atok.”
Anak kecil yang baru berusia tiga tahun setengah itu tersenyum ceria. Petah sungguh tutur bicaranya. Di dalam fikiran anak ini hanya tergambar keriangan suasana hari raya. Tiada langsung gambaran duka.
Lebih-lebih lagi apabila melihatkan segenap ruang di rumah kampung datuknya ini dipenuhi saudara-mara yang pulang beraya. Semakin sukalah dia dibuatnya.
Sung…

[CERPEN] Labiu, Mr. Taxi Driver Celupku~

“Zareen Imtiyaz Imani!!!”
            “Oiiii, mak nenek aku mau copot jantungku! Eiii aleyyy aleyyy, terperanjat eyyyy!!!”
            Novel di tanganku terlepas. Habis jatuh ke lantai novel yang baru kuhabis baca separuh itu. Sungguh!Aku terkejut sangat! Makhluk tuhan yang mana pulak jerit nama aku ni? Nak gugur jantung aku dengar jeritan bak halilintar membelah bumi ni.
“Astaghfirullahal ‘azim...” Mengucap panjang aku selepas ‘termelatah’ tadi. Aku menenangkan diri seketika. Kemudian dengan pantas aku menoleh ke belakang. Ingin melihat siapalah agaknya gerangan malaun yang buat aku hampir kena heart attack tadi ni.
Huh??? Huk aloh, minah ni yang bikin kecoh rupanya. Siot punya kawan. Aku pandang sekeliling pula. Segera aku tundukkan kepala bila tersedar akan sesuatu. Cover wehhh, cover kononnya ambil novel yang terjatuh kat bawah tadi. Hihihi. Mana tak malu woooo bila tengok beberapa orang kat meja sebelah dah tersengih macam kerang busuk tengok aku melatah macam mak nenek t…

[Cerpen Seram] Teman...

TEMAN... “Awak ambil barang saya, jadi biar saya temankan awak...”
MALAM itu bulan mengambang penuh. Almaklumlah, malam pertengahan bulan Islam. Tia tersenyum sendiri tatkala matanya menjamah panorama yang mengasyikkan itu. Dari celahan batu angin di tangga asrama itu, jelas di mata Tia menangkap cahaya bulan yang begitu indah. Subhaanallah! Maha Suci Allah yang indah dan sukakan keindahan hingga terciptanya suasana yang juga indah ini. “Tia? Baru balik? Daripada Pahang ke ni?” bertalu-talu soalan menyapa gegendang telinga Tia. Dia mencari wajah pemilik suara yang menegurnya itu. Oh, Mila rupanya. Lalu Tia mengangguk dan menghadiahkan senyuman buat temannya itu. Mila, rakan sekuliah merangkap jiran bilik sebelahnya di asrama kolej matrikulasi itu. “Untunglah jadi ketua aras, boleh pergi sana sini. Best betul dapat jalan jauh-jauh ikut kem kepimpinan...” sambung Mila lagi. Kedengaran nada cemburu di situ. “Tak best la Mila. Penat giler kot aku kena ragging tiga hari ni. Nasib baik Jumaat eso…