Skip to main content

[2015] Petrosains Illusion - Nothing As It Seems

| Review |

Illusion

Assalamualaikum n hai~^^

Post kali ni Ct nak cerita tentang Petrosains Illusion pulak. Apa benda Illusion tu?
Haaa, meh Ct habaq maiii naaa~


Korang minat Sains? Minat teroka benda baru ? Sukakan ilusi ala2 magik tu takkk? Hehehe.. Takpe, takyah jawab, sambung jawab...

Haha. Ct nak syorkan sesiapa yang minat sains dan terokai benda baru tu untuk datang ke Petrosains di Suria KLCC n join venture dalam pameran Illusions ni yang berlangsung sekarang hingga 4 Januari 2016 nanti....

Jeng jeng jeng... *bunyi ala2 muzik latar Phantom of Opera sikit*

Okay ini dia...


Okay tu detail yang aku ambil dari website Petrosains - Illusion...

Tak berapa faham kan...

So better kita baca yang versi BM pulak... kikiki~




Pintu masuk ke pameran Illusion





Laluan masuk yang jugak dah nampak ilusinya~^^


3 Perkara Yang Mesti Dicuba di  Pameran ILLUSION
  1. Virtual Barbershop

    Kat 'kedai gunting rambut' ni, korang akan rasakan macam rambut korang sedang digunting... Padahal korang just duduk dan dengar audio je dari fon kepala tu ... Hehehe, macam mana boleh jadi macam tu? Itulah salah satu trik ilusi di sini... Dari bunyi yg terhasil dari fon yang ditekap kat telinga tu, kita rasa seolah-olah rambut kita sedang digunting..


    Smaller 3
    Duta Irish di Malaysia, Eamon Hickey & Juliana Evans sedang 'diguntng rambutnya' secara ilusi


  2. Delicate Boundaries

    Alamak! ada nampak pepijat merayap kat tangan... Macam mana dia boleh keluar dari skrin dan berjalan kat tangan pulak ni?
    Sekumpulan pepijat sedang berkumpul dapat dilihat di dalam skrin. Kemudian apabila skrin disentuh, pepijat ini bergerak ke arah titik sentuhan. Pepijat ini seolah-olah cuba keluar dari skrin dan meninggalkan alam mayanya dan membuatkan penonton terpegun.


  3. 'Columba'
    Anda pasti terpegun melihat rupa bentuk misteri yang terapung muncul dari himpunan bintang iaitu buruj Columba Noachi, atau Merpati Nabi Nuh dalam Bahasa Latin; iaitu satu simbol perkembangan kesedaran kerohanian. Ia memaparkan seorang budak perempuan yang duduk dalam limpahan bintang kristal kuarza yang bergemerlapan. Columba pada asalnya dihasilkan secara digital dalam bentuk pemetaan tiga dimensi, kemudian diukir dengan tangan menjadi ribuan titik bercahaya pada ratusan gentian optik.



Jangan ketinggalan! Datanglah dan alami banyak lagi perkara menakjubkan dalam ILLUSION!
WAKTU OPERASI


HARGA TIKET






Kunjungi pameran Illusion: Nothing Is As It Seems dan Lihat Dunia Berubah Di Depan Mata Anda di Petrosains, KLCC dari 4 September 2015 - 10 Januari 2016!
Maklumat lanjut boleh didapati di  


SUMBER
ARTIKEL DI ATAS


Petrosains


Sekian, itu sahaja review saya kali ni...
Terima kasih +NuffnangMY untuk CPUV kali ni... :)

Sampai kita berjumpa lagi.
Kbai.

Comments

  1. Petro sain itu apa ya..., apa semacam bahan bakar kendaraan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan bakar itu Petronas.. Ini Petrosains, seakan muzium yang pamerkan bermacam pertunjukan dan pameran sains...

      Delete
  2. Nape ada pbezaan harga tket? Yg kombo n xkombo.. Apa beza 2tket tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang harga kombo tu untuk harga kemasukan ke Pameran Illusion + Petrosains (means that, boleh masuk pameran2/pertunjukan kat Petrosains yg lain - yang selain daripada pertunjukan Illusion ni)

      harga tak kombo pulak, terhad - boleh masuk kat pameran Illusion ni je, tapi tak boleh round tour kat pertunjukan/pameran lain yg ada kat Petrosains masa tu^^...

      okay, harap awak jelas dgn penjelasan saya. ^^ Harap maaf, lambat reply.

      Delete

Post a Comment

Dah baca post entry ni? Ace komen sikit.. ^^

Popular posts from this blog

[CERPEN : Special Hari Raya] Di Hujung Harapan Aidilfitri

P/S : masih terdapat kesalahan ejaan / perkataan yg masih belum sempat diedit. Harap maaf.
Selamat Membaca.
Kupinta mohon dan maaf atas segala kesilapan dan kekurangan cerpen ini.


DI HUJUNG HARAPAN AIDILFITRI
PAGI 1 Syawal. Setelah orang ramai pulang dari solat sunat Hari Raya Aidilfitri.
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar. Laa ilaaha illallahu Allahu Akbar, Allahu Akbar walillahilhamd...
            Takbir raya berkumandang di siaran televisyen. Cukup sayu kedengaran bagi mereka yang menghayatinya sepenuh hati. Takbir yang menandakan rasa syukur atas kemenangan umat Islam setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadhan.
“Ayish nak salam atok.”
Anak kecil yang baru berusia tiga tahun setengah itu tersenyum ceria. Petah sungguh tutur bicaranya. Di dalam fikiran anak ini hanya tergambar keriangan suasana hari raya. Tiada langsung gambaran duka.
Lebih-lebih lagi apabila melihatkan segenap ruang di rumah kampung datuknya ini dipenuhi saudara-mara yang pulang beraya. Semakin sukalah dia dibuatnya.
Sung…

[CERPEN] Labiu, Mr. Taxi Driver Celupku~

“Zareen Imtiyaz Imani!!!”
            “Oiiii, mak nenek aku mau copot jantungku! Eiii aleyyy aleyyy, terperanjat eyyyy!!!”
            Novel di tanganku terlepas. Habis jatuh ke lantai novel yang baru kuhabis baca separuh itu. Sungguh!Aku terkejut sangat! Makhluk tuhan yang mana pulak jerit nama aku ni? Nak gugur jantung aku dengar jeritan bak halilintar membelah bumi ni.
“Astaghfirullahal ‘azim...” Mengucap panjang aku selepas ‘termelatah’ tadi. Aku menenangkan diri seketika. Kemudian dengan pantas aku menoleh ke belakang. Ingin melihat siapalah agaknya gerangan malaun yang buat aku hampir kena heart attack tadi ni.
Huh??? Huk aloh, minah ni yang bikin kecoh rupanya. Siot punya kawan. Aku pandang sekeliling pula. Segera aku tundukkan kepala bila tersedar akan sesuatu. Cover wehhh, cover kononnya ambil novel yang terjatuh kat bawah tadi. Hihihi. Mana tak malu woooo bila tengok beberapa orang kat meja sebelah dah tersengih macam kerang busuk tengok aku melatah macam mak nenek t…

[Cerpen Seram] Teman...

TEMAN... “Awak ambil barang saya, jadi biar saya temankan awak...”
MALAM itu bulan mengambang penuh. Almaklumlah, malam pertengahan bulan Islam. Tia tersenyum sendiri tatkala matanya menjamah panorama yang mengasyikkan itu. Dari celahan batu angin di tangga asrama itu, jelas di mata Tia menangkap cahaya bulan yang begitu indah. Subhaanallah! Maha Suci Allah yang indah dan sukakan keindahan hingga terciptanya suasana yang juga indah ini. “Tia? Baru balik? Daripada Pahang ke ni?” bertalu-talu soalan menyapa gegendang telinga Tia. Dia mencari wajah pemilik suara yang menegurnya itu. Oh, Mila rupanya. Lalu Tia mengangguk dan menghadiahkan senyuman buat temannya itu. Mila, rakan sekuliah merangkap jiran bilik sebelahnya di asrama kolej matrikulasi itu. “Untunglah jadi ketua aras, boleh pergi sana sini. Best betul dapat jalan jauh-jauh ikut kem kepimpinan...” sambung Mila lagi. Kedengaran nada cemburu di situ. “Tak best la Mila. Penat giler kot aku kena ragging tiga hari ni. Nasib baik Jumaat eso…